fbpx

Lesene didaktične igrače

V zadnjem času pogosto slišimo starše govoriti o lesenih igračah in o tem, da plastične igrače niso dobre za otroke, a zakaj?

V prvi vrsti zato, ker je plastika škodljiva za naravo, kar pomeni, da se plastične igrače razgrajujejo dalj časa kot lesene igrače.
V drugi vrsti so lesene igrače bolj naravne, les je bolj topel material, ki je po navadi tudi bolj estetsko oblikovan, zaradi česar privlači starše in otroke.

Proizvajalci lesenih igrač ponavadi gledajo na to, da igrača ni samo lepa, vendar je tudi funkcionalna in to pomeni, da pripomore k razvoju otroka.
In že smo pri drugi stvari – didaktične igrače.

Lesene didaktične igrače Martej.com  1
HAPE Lesena Žirafa

Didaktične igrače so igrače, ki pripomorejo k otrokovemu razvoju. K razvoju pripomorejo tako na kognitivnem/miselnem, kot tudi na motoričnem/gibalnem področju. Motorični del didaktičnih igrač delimo na dve skupini:

Fino motorične igrače

Lesene didaktične igrače Martej.com  3

To so tiste igrače, ki spodbujajo predvsem majhne gibe, kot je naprimer t.i. pincetni prijem, kar pomeni držanje drobnih stvari. Pincetni prijem otrok razvija predvsem z natikankami, sestavljankami in raznimi motoričnimi kroglicami. Ko otrok osvoji pincetni prijem, mu ni več težava pobrati kakšno drobno stvar iz tal, ali v usta z roko nesti le en makaron. Če pa tu naštevam le dejavnosti iz predšolskega obdobja, se osvojitev pincetnega prijema bolj vidi v šolskem obdobju, ko ga otrok uporablja za držanje svinčnika, igle pri šivanju ali preprosto, ko zagrabi ščepec soli.

Grobo motorične igrače

Lesene didaktične igrače Martej.com  5

Na drugi strani pa imamo grobo motorične igrače, pri katerih otroci uporabljajo velike gibe. Pod velike gibe štejemo gibe, pri katerih uporabljamo cele noge, cele roke ali celo telo. Pod takšne gibe spada hoja, ki se jo v tem obdobju otrok šele uči. Da pa ima otrok pri prvih korakih neko oporo in motivacijo, so za to dobri razni poganjalčki in vozički za porivanje.
Ko otrok shodi in se nauči večino gibov/gibanj, bi pod didaktične pripomočke za velike gibe lahko šteli tudi razno športno opremo s katero se otrok nauči novih gibanj. Poudariti pa moram, da je dobro, da otrok v predšolskem obdobju ali vsaj v obdobju do 10. leta osvoji čim več športov, saj bo športe, ki jih bo osvojil prej, izvajal bolj tekoče – naravno. Zelo dober primer za to je rolanje. Osebno sem se rolati naučila pri približno 15 letih, moja sestrica pa pri petih, lahko si mislite, katera sedaj rola bolje 😉

Pod didaktične igrače spada velik spekter igrač, med njimi so tudi igrače Hape in EverEarth, katere lahko najdete na naši trgovini. Seveda pa smo na voljo tudi za vsa vprašanja glede tega. Na to temo pa bo v prihodnosti sledil še en blog. (Če želite biti o njem obveščeni, se naročite na novice na desni strani)

Če povzamemo zgoraj napisano so lesene didaktične igrače odlične za vsakega otroka in vse starosti (če ste po srcu še mladi 😉 ), zaradi svoje trpežnosti, estetskosti in funkcionalnosti pa menim, da niso primerne le za en rod, vendar se lahko prenašajo iz roda v rod, tako kot zgodbe okrog njih.

Dodaj odgovor